Szybkie danie, łatwe, smaczne, na
ostro, dla zabieganych, lubiących ryż, warzywa i sery J
Acha - jeśli ktoś nie przepada za ryżem śmiało może go
zastąpić dowolnym makaronem – przechodząc po kroku nr 1, do kroku nr 3.
Let's go !
***
Krok pierwszy – talerz, mój z
drogocennej zastawy od projektanki I. Kea :D
Krok drugi – napełniamy talerz
dowolną ilością wcześniej przygotowanego ryżu J
***Sposób na
przyrządzenie smażonego ryżu z warzywami***
Składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek (bądź innego tłuszczu)
pół cebulidla chętnych: czosnek, pieczarki, papryka, groszek – kto co lubi
ryż biały 50 – 70 gram
przyprawy
* Porcja jednoosobowa.
Na patelnię z rozgrzaną oliwą (bądź innym tłuszczem)
wrzucamy drobno posiekaną cebulkę, ja dodatkowo dla pogłębienia smaku
dorzuciłam również drobniutko posiekane dwa ząbki czosnku oraz kawałek
papryczki chilli. Gdy cebulka nabiera rumieńców dorzucamy odpowiednią ilość
ryżu i prażymy go przez chwilę, nie dłużej niż 3 minuty. Po tym czasie zalewamy
patelnię wcześniej zagotowaną wodą z czajnika, na mniej więcej 2-3 cm. (gdy
woda całkowicie wyparuje, a ryż jest jeszcze za twardy dolewamy niewielką ilość
wody). Dla urozmaicenia smaku dosypujemy ulubione przyprawy – u mnie znalazło
się curry, kurkuma, pieprz, sos sojowy. Ryż biały przyrządza się ok. 12-15 min.,
brązowy zaś 25 - 30 min.
Krok trzeci – dla znudzonych potrawami mięsnymi smakowity
ryż ozdabiamy dowolną ugotowaną mrożonką warzywną.
*Nie bez powodu brukselka została
odsunięta na dalszy plan, niestety nie lubimy się.
Krok czwarty – uwieńczenie naszego dzieła – sosik –
ponieważ nie ma mięsa, coś musi odpowiednio zaspokoić nasze kubki smakowe i
nasycić żołądek – w moim przypadku jest to sos serowo – pieczarkowy.
***Sposób na
przyrządzenie sosu serowo - pieczarkowego***
Składniki:
Śmietana 30%Ser pleśniowy Lazur
2-3 pieczarki
*Porcja dla 2-4 osób.
Do niewielkiego rondelka wlewamy śmietanę 30% przez
chwilkę podgrzewamy na niewielkim ogniu. Następnie, wrzucamy pokrojony na
mniejsze kawałki ser Lazur (pleśniowy śmierdziuch). Gdy sos nabierze jednolitej
masy dorzucamy 2-3 średnie surowe pieczarki, mieszamy max 3 min. i voiléJ
Smacznego! :)
Em.
czy do sosu mogę dorzucić smażone grzyby?
OdpowiedzUsuńchyba można spróbować, ale jeśli będziesz próbować tego sosu pierwszy raz to może zrób samą śmietanę z serem:) a potem, jak poznasz smak będziesz dorzucać co tylko zechcesz:)
OdpowiedzUsuń