środa, 11 stycznia 2012

Kulinaryjnie...

Dziś post dla smakoszy J
Szybkie danie, łatwe, smaczne, na ostro, dla zabieganych, lubiących ryż, warzywa i sery J

Acha - jeśli ktoś nie przepada za ryżem śmiało może go zastąpić dowolnym makaronem – przechodząc po kroku nr 1, do kroku nr 3.

Let's go !
***

Krok pierwszy – talerz, mój z drogocennej zastawy od projektanki I. Kea :D



Krok drugi – napełniamy talerz dowolną ilością wcześniej przygotowanego ryżu J


***Sposób na przyrządzenie smażonego ryżu z warzywami***

Składniki:

1 łyżka oliwy z oliwek (bądź innego tłuszczu)
pół cebuli
dla chętnych: czosnek, pieczarki, papryka, groszek – kto co lubi
ryż biały 50 – 70 gram
przyprawy

* Porcja jednoosobowa.

 Na patelnię z rozgrzaną oliwą (bądź innym tłuszczem) wrzucamy drobno posiekaną cebulkę, ja dodatkowo dla pogłębienia smaku dorzuciłam również drobniutko posiekane dwa ząbki czosnku oraz kawałek papryczki chilli. Gdy cebulka nabiera rumieńców dorzucamy odpowiednią ilość ryżu i prażymy go przez chwilę, nie dłużej niż 3 minuty. Po tym czasie zalewamy patelnię wcześniej zagotowaną wodą z czajnika, na mniej więcej 2-3 cm. (gdy woda całkowicie wyparuje, a ryż jest jeszcze za twardy dolewamy niewielką ilość wody). Dla urozmaicenia smaku dosypujemy ulubione przyprawy – u mnie znalazło się curry, kurkuma, pieprz, sos sojowy. Ryż biały przyrządza się ok. 12-15 min., brązowy zaś 25 - 30 min.



Krok trzeci – dla znudzonych potrawami mięsnymi smakowity ryż ozdabiamy dowolną ugotowaną mrożonką warzywną.
*Nie bez powodu brukselka została odsunięta na dalszy plan, niestety nie lubimy się.




Krok czwarty – uwieńczenie naszego dzieła – sosik – ponieważ nie ma mięsa, coś musi odpowiednio zaspokoić nasze kubki smakowe i nasycić żołądek – w moim przypadku jest to sos serowo – pieczarkowy.

***Sposób na przyrządzenie sosu serowo - pieczarkowego***

 Składniki:
Śmietana 30%
Ser pleśniowy Lazur
2-3 pieczarki

*Porcja dla 2-4 osób.

Do niewielkiego rondelka wlewamy śmietanę 30% przez chwilkę podgrzewamy na niewielkim ogniu. Następnie, wrzucamy pokrojony na mniejsze kawałki ser Lazur (pleśniowy śmierdziuch). Gdy sos nabierze jednolitej masy dorzucamy 2-3 średnie surowe pieczarki, mieszamy max 3 min. i voiléJ



Smacznego! :)
 

Em.

2 komentarze:

  1. czy do sosu mogę dorzucić smażone grzyby?

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba można spróbować, ale jeśli będziesz próbować tego sosu pierwszy raz to może zrób samą śmietanę z serem:) a potem, jak poznasz smak będziesz dorzucać co tylko zechcesz:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz, pamiętaj, że nie przejdę wobec niego obojętnie. Jeśli prowadzisz bloga na pewno Cię prędzej czy później odwiedzę.
Jeśli jednak chcesz zostawić tu reklamę, czy inny spam, to wiedz, że nie ujdzie Ci to na sucho! ;)
M.