piątek, 6 lipca 2012

Cukiniowe bagietki

Gdy na dworze parno, duszno i gorąco, apetyt słabnie...
Nie każdy ma ochotę zjeść na obiadek schaboszczaka z ziemniakami i surówką. Ja lubię eksperymenty i do zrealizowania kolejnego przepisu natchnęła mnie Mummy:) jak zawsze z resztą:)

Tę jakże "genialną" nazwę wymyśliłam sama, by odróżnić się od innych, którzy zwą to zacne danie zapiekaną cukinią,...ale to takie banalne:)

Do przygotowania tej potrawy potrzebne Nam będą
- cukinia (przypominająca otyłego zielonego ogórka)
- farsz mięsny (z dowolnego mięsa, choć wieprzowe jest bardziej suche)
- ser żółty
- przyprawy

Czas przygotowania ok. 1h

Cukinię przekrawamy po długości, na dwie równe części i wydrążamy środek
Jak wydrążyć cukinię?
Osobiście, polecam wybranie "wnętrzności " cukinii małą łyżeczką.

Farsz mięsny to kwestia gustu, osobiście zwykle przyrządzam go z mielonego mięsa z indyka.
Jak przygotować mięsny farsz?
W moim farszu znajdują się moje najulubieńsze dodatki, tj. pieczarki, cebula, czosnek, papryka zielona, a także przyprawy (tymianek, pieprz ziołowy, chilli, papryka słodka, przyprawa do mięsa drobiowego). Do farszy można także wykorzystać miąższ z cukinii uprzednio drobno go siekając.
Wszystko razem mieszam ręcznie, ugniatam i farsz gotowy:) (można odstawić go lodówki, na parę minut do "przegryzienia")
Przygotowane "surowe" bagietki cukiniowe wkładamy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego tłuszczykiem, np. odrobiną oliwy z oliwek, wstawiamy do piekarnika, (najlepiej używając termoobiegu) na 180 stopni na 20 minut.

Po upływie 20 minut cukiniowe bagietki okrywamy kołderką z żółtego sera i znów wkładamy do pieca na kolejne 10 minut - aż to rozpuszczenia sera.
Gotowe danie można podać z surówką, pieczywem czosnkowym, bądź "nago":)

SMA CZNE GO :)))

Danie to, można także przyrządzić na grillu, choćby w ten weekend:) Zawsze to jakaś alternatywa dla zjaranych kiełbasek:)
Udanego weekendu Babeczki:)
eM.

38 komentarzy:

  1. ładnie wygląda, ale mnie nie smakuje cukinia :p

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam tę bagietki ;) w ogóle cukinia to wspaniała potrawa ;) lubię też kotlety z cukini ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinia ta masa pomysłów na danie, bagietki, leczo, placuszki,a dziś się nawet dowiedziałam o jajecznicy z cukinii, toż to szok:)

      Usuń
  3. wygląda smacznie, może kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają smakowicie! Musze kupić cukinie, ponieważ uwielbiam jajecznice z cukinią pokrojoną w kosteczki- doprawioną tylko solą i dużą ilością pieprzu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj o tym przepisie nie słyszałam, brzmi kusząco:) wypróbuję, dzięki Madzik:*

      Usuń
  5. UWIELBIAM! I właśnie jutro robię ją na obiadek! :) Już się nie mogę doczekać :D
    Ale mi narobiłaś ochoty- zjadłabym natychmiast!

    Buziaki, Magda
    PS.Zapraszam na nową notkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. przepysznie wygląda:))) mniammmmmm

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wspaniale, a smakuje wybornie!
    Twój farsz jest rewelacyjny, M:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. wariacje z cukinią i bakłażanem to w Grecji codziennosc. ja osobiscie uwielbiam cukinie smazona.. pychota!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie no, w takim razie coś czuję, że kiedyś muszę wybrać się do Grecji, choćby dla posmakowania ichniejszej kuchni:)

      Usuń
  9. no proszę jaka Panienka zdolna :D a wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się jak mogę:) raz jest lepiej, raz gorzej:) taka ze mnie kuchareczka, że ho ho:D

      Usuń
  10. Super przepis. Ja dodaję do mięsa kaszy jaglanej dodatkowo (ugotowanej) też polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o no proszę, to także dobry pomysł, tylko niestety moi "zjadacze" są bardzo wybredni i kasza nie wchodzi w grę:(

      Usuń
  11. Jesteś kolejną osobą, której blondem uzyskanym w domu się zachwycam!:D Co do bagietek - chyba nigdy nie przekonam się do cukini..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło:) lata farbowania, najpierw u fryzjera, potem w domq,chyba moje włosy są podatne na rozjaśnianie, a i naturalny kolor nie należy do ciemnych:)

      A co do smaków, u mnie z wiekiem zaczynają mi smakować rzeczy, które w "młodości" były nie do przyjęcia, więc może wszystko przed Tobą:)

      Usuń
  12. Muszę koniecznie spróbować zrobić te danie z cukinią ;) Jakie kolory róży zamówiłaś? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedzonko polecam. A róż zamówiłam jeden, później sprawdzę w jakim kolorze, wzięłam sobie też dwa podkłady do testów, choć na razie przeraża mnie aplikacja i dlatego zwlekam z wypróbowaniem:)

      Usuń
  13. chyba sama muszę zrobić te zapiekanki! świetnie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że Ci się podobają, w smaku również dają radę:D

      Usuń
  14. Ja robiłam takie z bakłażana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bakłażan to też dobre wyjście :)

      Usuń
  15. Odpowiedzi
    1. a ja uwielbiam chyba wszystkie warzywa;) no może wykluczając brukselkę.

      Usuń
  16. Zrobiłaś mi ochotę, muszę sobie kiedyś takie bagietki zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukiniowe bagietki polecają się na grilla:P

      Usuń
  17. jadlam juz cos takiego i bylo pyszne :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz, pamiętaj, że nie przejdę wobec niego obojętnie. Jeśli prowadzisz bloga na pewno Cię prędzej czy później odwiedzę.
Jeśli jednak chcesz zostawić tu reklamę, czy inny spam, to wiedz, że nie ujdzie Ci to na sucho! ;)
M.