poniedziałek, 11 listopada 2013

Nuggetsy w panierce ze słonych paluszków...

Bardzo lubię kulinarne posty. Nie tylko pisać, ale i tworzyć. Trochę zaniedbałam ten dział na moim blogu, ale postaram się to zmienić- jeśli ktoś ma w ogóle ochotę na monotonną kuchnię w wersji blond...
*
Madziella gotuje tym razem nuggetsy z piersi z kurczaka w panierce ze słonych paluszków. Banalnie proste danie, smaczne i w miarę szybkie w wykonaniu. Wielokrotnie powtarzam to w przedstawianych przeze mnie przepisach, że piękno tkwi w prostocie... Nie lubię trudnych, czasochłonnych dań (domena leniwca) - sieć jest pełna takowych - jeśli jednak ktoś z Was lubi nieskomplikowane eksperymenty, to powinien znaleźć coś na ząb w mojej "książce kucharskiej" :)
Wszystkie przepisy znajdują się w zakładce Madziella gotuje - po lewej stronie.

Wracając do tematu, składniki potrzebne do przygotowania jedzonka:

- pierś z kurczaka
- jajka
- paluszki solone
- przyprawy
- tłuszcz do smażenia








Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy wg smaku (u mnie to zwykle czosnek, pieprz ziołowy, papryka, odrobina chilli) - ostawiamy do lodówki, do przegryzienia.
Słone paluszki (u mnie doskonale sprawdziły się te z Biedronki) gnieciemy (rękami, młotkiem, wałkiem - nogą lepiej nie) na panierkę. Na osobnym talerzu rozbełtujemy jajko (1-2 w zależności od ilości mięsa).
Uprzednio przyprawioną pierś poddajemy chwilowej jajecznej kąpieli, a następnie wrzucamy ją do paluszkowej panierki.
Obtoczone kawałki kurczaka wrzucamy na rozgrzany tłuszcz - niestety te chrupkie kąski są chłonne jak gąbka, jednak im więcej tłuszczu im zafundujemy (można np. dodać kawałek margaryny + olej) tym mniej go "wypiją" - paradoksalne,ale prawdziwe.

Zarumienione kawałki kurczaka najlepiej wyłożyć na ręcznik papierowy, by osuszyć je ze zbędnego tłuszczu,a następnie podać z ulubionymi dodatkami i szamać:) Prościutkie, prawda?
Takie mięsko wg mnie dobrze komponuje się z frytkami, czy ćwiartkami pieczonych ziemniaczków, z kultową (w mojej kuchni) bagietką czosnkową, albo w towarzystwie smażonego ryżu z warzywami.
Nie ukrywam, że mięsko najsmaczniejsze jest zaraz po usmażeniu, paluszkowa panierka po jednym dniu nie jest już tak smaczna...
I co powiecie na takie "ubranko" dla kurczaka? Jadłyście? Macie ochotę?
Polecam serdecznie.
PODPIS

38 komentarzy:

  1. Wyglada ciekawie nie powiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. o paluszkowej panierce pierwsze słyszę :D Jadłam już z płatkami kukurydzianymi, ale w takim wydaniu jeszcze nie próbowałam kuraka. Spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. a paluszkami to nowość :D hehe ale pomysł
    robię za to i uwielbiam pieczone w krakersach - boskie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krakersowe też jadłam - też fajne!:)

      Usuń
    2. Właśnie miałam pisać o krakersach, ale ktoś mnie wyprzedził. :P

      Usuń
  4. bardzo ciekawy pomysł:) ja używałam w tym celu płatków owsianych, ale może paluszki są lepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  5. No Madziella super ten przepis:) Myślę, że sprawdzi się jako imprezowa przekąska:) Dzięki za pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis. Na pewno spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kurczenie nie wpadłabym na to, żeby piersi z kurczaka usmażyć w takiej panierce :D

    OdpowiedzUsuń
  8. muszę wypróbować koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kilka razy zdarzało mi się robić panierkę do kotletów z piersi kurczaka z pełnoziarnistych płatków śniadaniowych, które w połączeniu z mlekiem nie za bardzo mi podeszły. Za to jako panierka smakowało świetnie :) lubie wykorzystywac zywnosc, ktorej z jakiegos powodu nie jemy, a nie chcemy tego wyrzucac. pozdrawiam ;) x

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również należę do grona osób, które nie lubią marnować jedzenia:)

      Usuń
  10. Pierwszy raz widzę ;) Smacznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  11. O RANY, JAK TO PYSZNIE WYGLĄDA !!

    OdpowiedzUsuń
  12. Kiedyś z chłopakiem robiliśmy panierkę z chipsów ale na paluszki jeszcze nie wpadliśmy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z czipsów również sobie chwalę (zwłaszcza paprykowych) jednak ta paluszkowa (pośród wielu próbowanych, łącznie z płatków, o których tu dziewczyny piszą) zasmakowała Nam najbardziej, tym samym zasługując na odrębny post:)

      Usuń
  13. Spróbuję! :D aż nabrałam ochoty na nuggetsy, nie ladnie tak o 23 kusic ^^
    Pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  14. wyglądają pysznie, muszę takie przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajne, na pewno zrobie niebawem, bo juz mi sie skonczyly pomysly na piersi z kurczaka, potrzebuje innowacji;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kurcze fajny pomysł :D nie wpadłabym na to :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  19. O rany! Wcinałabym, też lubie takie wariacje, świetnie wychodzi mi podrabianie whooperów z Burger Kinga :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie jadłam, ale czuje się skuszona! :) jak zwykle po Twoich postach! :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo fajny pomysł:)) muszę go wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wyglądają bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Madziu pomysł świetny, próbowałam kurczaka w chipsach, ale z paluchami nigdy! Na prawdę muszę spróbować!
    Buziaczki :**

    OdpowiedzUsuń
  25. Na pewno wypróbuję, bo wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Brakowało mi Twoich kulinarnych postów <3 Jeszcze nie słyszałam o takiej panierce, ale nie omieszkam spróbować, bo kocham mięsko z kurczaka ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz, pamiętaj, że nie przejdę wobec niego obojętnie. Jeśli prowadzisz bloga na pewno Cię prędzej czy później odwiedzę.
Jeśli jednak chcesz zostawić tu reklamę, czy inny spam, to wiedz, że nie ujdzie Ci to na sucho! ;)
M.