niedziela, 16 lutego 2014

Madziella gotuje - pora na łososia?

Jaka pora jest dobra na łososia? Od kilku lat wychodzę z założenia, że każda. Niegdyś, stroniłam od ryb, dziś (na szczęście) nie wyobrażam sobie bez nich menu.
Do ulubionych gatunków należy właśnie tytułowy łosoś. Grillowany, pieczony, wędzony, na zimno, na ciepło, w postaci roladek - pycha...
W bieżącej notce pokażę Wam prościutki przepis na łososia w porach (i tu zaczyna działać moja wybujała wyobraźnia:)
Lista zakupów:
- łosoś
- por
- tłuszcz
- kolorowe warzywa
- ulubione przyprawy
- cytryna lub pomarańcza
--------------------------------------------------------------------------------
Czas przygotowania: 30-50 min.
 Poziom trudności - łatwe.
--------------------------------------------------------------------------------
Na łososia wycisnąć sok z połowy cytryny, a jeszcze lepiej z pomarańczy. Niech się maceruje ok. pół godziny, można go obsypać czosnkiem, solą pieprzem, ziołami - wg upodobań.
W tym czasie pokroić pora w krążki i udusić w rondelku na łyżeczce masła klarowanego (można dodać kilka pokrojonych pieczarek, albo kawałek papryki). 
Łososia wrzucić na patelnię teflonową i obsmażyć po 3 minuty z dwóch stron. 
Odgarnąć pora w rondelku, położyć łososia i ponownie przykryć porem. Zmniejszyć gaz do minimum, dodać np. pomidorki koktajlowe, posypać ulubionymi przyprawami, przykryć pokrywką i "dusić" ok. 10 - 15 minut. 
Podawać z ulubionymi dodatkami (makaron, bagietka...) lub bez.
Smacznego!

 A Wy lubicie łososia? W jaki sposób go przyrządzacie?
PODPIS

38 komentarzy:

  1. mniam jakie pysznosci, ja uwielbiam łososia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam : ) Pysznie to wygląda , aż chce się jeść : ) Bardzo fajnie przygotowane : ) Skusiłabym się na zrobienie takiego łososia < 3 Obserwuję ♥ Pozdrawiam : *

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam łososia! Dzięki za świetny przepis, myslę, że skorzystam :)
    Kupujesz świeżego czy mrożonego łososia??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy, łosoś jest świeży, najczęściej kupuję go na tacce w Biedrze;)

      Usuń
  4. pyszny jest także z brokułami zapiekany z sosem serowo śmietanowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi przepysznie - zanotuję i wypróbuję. :)

      Usuń
  5. Ja uwielbiam lososia i musze napisac,ze jestem z Ciebie dumna,bo pamietam jak kiedys umialas tylko pomidorowke zrobic i frytki,a tu taka potrawa.Narobilas mi bardzo smaka na rybe dzisiaj :) koniecznie musze sprobowac:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Olek, ale jakby nie patrzeć od liceum minęło już 10 lat;))) chyba każda z Nas nabyła doświadczeń (: a tę wersję szczerze polecam.

      Usuń
  6. Mmmm.. uwielbiam łososia :) Wczoraj szamałam w wersji grillowanej ;-)
    Anomalia

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiego łososia jeszcze nie jadłam, ciekawa jestem smaku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Soczyściutku, mięciutki, ja się rozpływam;)

      Usuń
  8. Bardzo lubię łososia w każdej postaci, chociaż ostatnio jego miejsce zajął halibut :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oooooooooooooooooo z chęcią wypróbuję łososia w porach! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. dobrze, ze jestem już po obiadku ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetnie! przepis mi sie podoba, nigdy nie mam pomysłu na przygotowanie ryb :) zdjęcia wyglądają obłędnie, więc na piątek planuję takiego łososia i o!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam łososia marynowanego w sosie musztardowo-miodowym :) Robię go z warzywami plus ryż lub kasza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi ciekawie, dopiero od niedawna "toleruję" musztardę, więc obadam sprawę :))

      Usuń
  13. a ja nie lubię ani lososia ani pora ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleś Ty wybredna Magdaleno, może nie jadłaś dobrze przyrządzonego?:))

      Usuń
  14. ależ narobiłaś smaku :)) łososia lubię wędzonego, mój tato sam wędzi i wspaniale. Również jako dodatek do sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę zdolności "wędzarskich" :)))

      Usuń
  15. Uwielbiam ryby! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja ryb nienawidzę i ich nie jem od kilkunastu lat za to mój ukochany je uwielbia więc dla niego ten przepis wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak kiedyś mówiłam... wszystko się jeszcze może zmienić, na pewno będzie to z korzyścią dla Ciebie ;))

      Usuń
  17. łosoś to moja ulubiona ryba!

    rewelacyjnie wpływa na włosy, a jak smakuje.. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Święta racja, w ogóle ryby do jadalna moc witamin, olejów, kwasów:)

      Usuń
  18. Pychota, rozpływa się w ustach :))

    OdpowiedzUsuń
  19. Madziu zrobiłam dziś Twój obiadek :) tyle, że zamiast łososia wzięłam tilapię i też wyszło świetnie! poprosimy o więcej Madziowych przepisów kulinarnych :*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz, pamiętaj, że nie przejdę wobec niego obojętnie. Jeśli prowadzisz bloga na pewno Cię prędzej czy później odwiedzę.
Jeśli jednak chcesz zostawić tu reklamę, czy inny spam, to wiedz, że nie ujdzie Ci to na sucho! ;)
M.