Dziś zapraszam na szybki, łatwy, smaczny, a przede wszystkim prosty do wykonania deser, czy też obiadek na słodko.
Będą Nam potrzebne:
* ciasto francuskie (dla "Cwaniaków", takich jak ja polecam gotowca - za 3 złocisze z Biedry - wersja HARD - zrób ciasto francuskie samemu:).
* kawałek czekolady, najlepiej gorzkiej
* ulubione lody
*piekarnik
*apetyt łasucha
Czas wykonania ok. 20 min.
Ucinamy ok. 10 cm. kawałek ciasta francuskiego, delikatnie rozwałkowujemy, a na nim układamy czekoladkę, o tak:
Następnie zawijamy, ażeby powstało coś na kształt naleśnika, delikatnie nacinamy wierzch i odrobinkę nacieramy wodą, by ciasto się ładnie zarumieniło:
Gdy Nasz deser staje się coraz bardziej "opalony" to znak, że należy go wyjąć...
...chwilę potem przekładając na talerz dodajemy ulubiony smak lodów i voila :) Dobrze, gdy ciasto jest jeszcze delikatnie ciepłe, a czekolada jest jeszcze w formie płynnej. Prawda, że proste?
Deser można ładnie przyozdobić, czy to owocami, czy posypkami.Wedle upodobań można zmieniać "wkład" takich "naleśników". Ja wypróbowałam wersje owocowe, zamiast czekolady dodając gruszkę, czy jabłko, dżem, powidła - pełne pole do popisu.
Jeśli chodzi o stopień trudności "potrawy", to plasuje się on między zrobieniem herbaty, a zupką chińską, ale nie zmienia to faktu, że jest PRZESMACZNY!!!
Smacznego!
eM.
O kochana a ja dzisiaj zjadłam coś podobnego tyle że z jabłkami i rodzynkami w środku:) Taki strudel:) Pychotka.
OdpowiedzUsuńTo też musiało być smakowicie, mmmm... :)))
Usuńoooo muszę wypróbowac napewno będzię pychotka i taa czekoladka lejąca:)
OdpowiedzUsuńna samą myśl ślinka cieknie... :p
OdpowiedzUsuń