Gdy na dworze parno, duszno i gorąco, apetyt słabnie...
Nie każdy ma ochotę zjeść na obiadek schaboszczaka z ziemniakami i surówką. Ja lubię eksperymenty i do zrealizowania kolejnego przepisu natchnęła mnie Mummy:) jak zawsze z resztą:)
Nie każdy ma ochotę zjeść na obiadek schaboszczaka z ziemniakami i surówką. Ja lubię eksperymenty i do zrealizowania kolejnego przepisu natchnęła mnie Mummy:) jak zawsze z resztą:)
Tę jakże "genialną" nazwę wymyśliłam sama, by odróżnić się od innych, którzy zwą to zacne danie zapiekaną cukinią,...ale to takie banalne:)
Do przygotowania tej potrawy potrzebne Nam będą
- cukinia (przypominająca otyłego zielonego ogórka)
- farsz mięsny (z dowolnego mięsa, choć wieprzowe jest bardziej suche)
- ser żółty
- przyprawy
Czas przygotowania ok. 1h
Cukinię przekrawamy po długości, na dwie równe części i wydrążamy środek
Jak wydrążyć cukinię?
Osobiście, polecam wybranie "wnętrzności " cukinii małą łyżeczką.Farsz mięsny to kwestia gustu, osobiście zwykle przyrządzam go z mielonego mięsa z indyka.
Jak przygotować mięsny farsz?
W moim farszu znajdują się moje najulubieńsze dodatki, tj. pieczarki, cebula, czosnek, papryka zielona, a także przyprawy (tymianek, pieprz ziołowy, chilli, papryka słodka, przyprawa do mięsa drobiowego). Do farszy można także wykorzystać miąższ z cukinii uprzednio drobno go siekając.Wszystko razem mieszam ręcznie, ugniatam i farsz gotowy:) (można odstawić go lodówki, na parę minut do "przegryzienia")
Przygotowane "surowe" bagietki cukiniowe wkładamy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego tłuszczykiem, np. odrobiną oliwy z oliwek, wstawiamy do piekarnika, (najlepiej używając termoobiegu) na 180 stopni na 20 minut.
Po upływie 20 minut cukiniowe bagietki okrywamy kołderką z żółtego sera i znów wkładamy do pieca na kolejne 10 minut - aż to rozpuszczenia sera.
Gotowe danie można podać z surówką, pieczywem czosnkowym, bądź "nago":)
SMA CZNE GO :)))
Danie to, można także przyrządzić na grillu, choćby w ten weekend:) Zawsze to jakaś alternatywa dla zjaranych kiełbasek:)
Udanego weekendu Babeczki:)
eM.
ładnie wygląda, ale mnie nie smakuje cukinia :p
OdpowiedzUsuńJak to to tak>?
Usuńuwielbiam tę bagietki ;) w ogóle cukinia to wspaniała potrawa ;) lubię też kotlety z cukini ;D
OdpowiedzUsuńCukinia ta masa pomysłów na danie, bagietki, leczo, placuszki,a dziś się nawet dowiedziałam o jajecznicy z cukinii, toż to szok:)
Usuńwygląda smacznie, może kiedyś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie! Musze kupić cukinie, ponieważ uwielbiam jajecznice z cukinią pokrojoną w kosteczki- doprawioną tylko solą i dużą ilością pieprzu :)
OdpowiedzUsuńOj o tym przepisie nie słyszałam, brzmi kusząco:) wypróbuję, dzięki Madzik:*
UsuńUWIELBIAM! I właśnie jutro robię ją na obiadek! :) Już się nie mogę doczekać :D
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś ochoty- zjadłabym natychmiast!
Buziaki, Magda
PS.Zapraszam na nową notkę :)
do jutra musisz wytrzymać:P
Usuńprzepysznie wygląda:))) mniammmmmm
OdpowiedzUsuń:D
Usuńwygląda smakowicie :>
OdpowiedzUsuńI nawet dobrze smakuje:))
UsuńWygląda wspaniale, a smakuje wybornie!
OdpowiedzUsuńTwój farsz jest rewelacyjny, M:)))
Dzięki Mamo:*
Usuńwariacje z cukinią i bakłażanem to w Grecji codziennosc. ja osobiscie uwielbiam cukinie smazona.. pychota!!
OdpowiedzUsuńNie no, w takim razie coś czuję, że kiedyś muszę wybrać się do Grecji, choćby dla posmakowania ichniejszej kuchni:)
Usuńno proszę jaka Panienka zdolna :D a wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńStaram się jak mogę:) raz jest lepiej, raz gorzej:) taka ze mnie kuchareczka, że ho ho:D
UsuńSuper przepis. Ja dodaję do mięsa kaszy jaglanej dodatkowo (ugotowanej) też polecam
OdpowiedzUsuńo no proszę, to także dobry pomysł, tylko niestety moi "zjadacze" są bardzo wybredni i kasza nie wchodzi w grę:(
UsuńJesteś kolejną osobą, której blondem uzyskanym w domu się zachwycam!:D Co do bagietek - chyba nigdy nie przekonam się do cukini..
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło:) lata farbowania, najpierw u fryzjera, potem w domq,chyba moje włosy są podatne na rozjaśnianie, a i naturalny kolor nie należy do ciemnych:)
UsuńA co do smaków, u mnie z wiekiem zaczynają mi smakować rzeczy, które w "młodości" były nie do przyjęcia, więc może wszystko przed Tobą:)
Muszę koniecznie spróbować zrobić te danie z cukinią ;) Jakie kolory róży zamówiłaś? :)
OdpowiedzUsuńJedzonko polecam. A róż zamówiłam jeden, później sprawdzę w jakim kolorze, wzięłam sobie też dwa podkłady do testów, choć na razie przeraża mnie aplikacja i dlatego zwlekam z wypróbowaniem:)
Usuńchyba sama muszę zrobić te zapiekanki! świetnie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńFajnie, że Ci się podobają, w smaku również dają radę:D
UsuńJa robiłam takie z bakłażana.
OdpowiedzUsuńBakłażan to też dobre wyjście :)
UsuńJa wolę cukinię, jest słodsza
OdpowiedzUsuńa ja uwielbiam chyba wszystkie warzywa;) no może wykluczając brukselkę.
UsuńZrobiłaś mi ochotę, muszę sobie kiedyś takie bagietki zrobić! :)
OdpowiedzUsuńCukiniowe bagietki polecają się na grilla:P
Usuńjadlam juz cos takiego i bylo pyszne :D
OdpowiedzUsuńmnie też smakowało:))
UsuńWygląda pysznie;)
OdpowiedzUsuńjak wygląda, tak smakuje:P
Usuń